Stimulációs protokollok

Mi az az ovuláció stimulációs protokoll? Egy in vitro fertilizációs (IVF) ciklus általában az ovuláció stimulációs folyamattal kezdődik, amely során injekciózható hormon gyógyszereket használnak annak érdekében, hogy a petefészkek a menstruációs ciklus során több érett petesejtet termeljenek ki.

Ez a gyógyszersorozat, vagy “protokoll”, a következőket tartalmazza:

    • gyógyszerek, amelyek serkentik a petefészkeket, hogy több tüszőt termeljenek

    • gyógyszerek, amelyek megakadályozzák, hogy a petefészkekben fejlődő tüszők idő előtt megrepedjenek

    • egy végső hormon injekció, amely “kiváltja”, hogy a megérett tüszők egyszerre repedjenek meg, így azokból petesejteket le lehet szívni

Az orvos az előzetes termékenységi vizsgálatok és a meddőségi diagnózis alapján választja ki a gyógyszer protokollt.

Melyek a leggyakoribb petefészek stimulációs protokollok? Az orvos valószínűleg az alábbi gyakran használt protokollok egyikét választja. Az ábrák általánosságban mutatják, hogy mennyi ideig tartanak az egyes protokollok.

Antagonista protokoll (rövid protokoll)

Ez a protokoll mostanra a leggyakrabban használt, mivel kevesebb injekciót igényel és körülbelül 8-14 napig tart. Általában a menstruációs ciklussal elején kezdődik A protokoll a következőket tartalmazza:

    • Petefészek stimuláció
    • Ovuláció elnyomása
    • Ovulációt kiváltó injekció

Ez a rövid protokoll előnye, hogy gyorsabb és kevesebb gyógyszert igényel.

Agonista protokoll (hosszú protokoll)

Ha az orvos aggódik a korai ovuláció miatt, akkor ezt a protokollt választhatja. Ez a protokoll nagyon hatékonyan akadályozza meg a korai ovulációt azáltal, hogy a petefészkeket elnyomó gyógyszereket használ az ovuláció stimuláció megkezdése előtt. A protokoll elkezdéséhez az ovulációt elnyomó gyógyszereket ekezdheti szedni egy héttel a menstruáció előtt, de akár már az “előző” mensturációs ciklus 1. vagy 2. napján is. Mivel ez a protokoll akár 4-5 hétig is eltarthat, több gyógyszert igényel. A protokoll a következőket tartalmazza:

    • Ovuláció elnyomása
    • Petefészek stimuláció
    • Ovulációt kiváltó injekció

A hosszú protokoll előnye, hogy hatékonyan megakadályozza a korai ovulációt, biztosítva a petesejtek optimális fejlődését, azonban hosszabb időt vesz igénybe és több gyógyszert igényel.

Scroll to Top