Egyéb protokollok

Attól függően, hogy a tested hogyan reagál és milyen célokat szeretnél elérni, az orvosod választhat az alábbi alternatív protokollok közül.

Az alábbi protokollok közül nem mindegyik érhető el Magyarországon.

Flare protokoll

A flare protokoll jó választás lehet azoknak a pácienseknek, akik gyengén reagáltak más protokollokra, vagy akik idősebb korban vannak. Ez a protokoll ösztönzi, ahelyett, hogy elnyomná az FSH termelést. A protokoll a következőket tartalmazza:

    • Petefészek stimuláció
    • Ovuláció elnyomása
    • Ovulációt kiváltó injekció

A protokoll előnye, hogy fokozza az FSH termelést, ami különösen hasznos lehet azok számára, akiknél más protokollok nem hoztak megfelelő eredményt, vagy akik idősebbek és kevesebb a petesejt tartalékuk

 

Mini-IVF

A “mini-IVF” alkalmazható, ha alacsonyabb a petefészek tartalékod. A mini-IVF alacsonyabb dózisú stimulációs gyógyszereket használ, és magában foglalhatja az orális gyógyszereket, akár önállóan, akár injekciózható gyógyszerekkel együtt. Bár a mini-IVF kíméletesebb a test számára, általában csak 3-6 petesejtet eredményez, ami csökkenti a siker esélyét.

Progesztin-primer stimuláció

A szokásos menstruációs ciklusod során az agyalapi mirigy luteinizáló hormont (LH) bocsát ki, hogy érlelje a petesejtet (vagy petesejteket). Ez az újabb protokoll progesztint használ az LH csúcs elnyomására. Eddigi tanulmányok szerint ez a gyógyszeres protokoll hasonló sikerességi rátát mutat, mint más protokollok. Az előnye, hogy több orális gyógyszert és kevesebb injekciót igényel. A hátránya, hogy előfordulhat, hogy nem lehet friss embriótranszfert végezni, és le kell fagyasztani az embriókat.

Ösztrogén priming protokoll

Ez a protokoll nagyon hasonló az antagonista (rövid) protokollhoz, de magában foglalja az ösztrogén kiegészítést tapaszok, tabletták vagy injekciók formájában. Az orvos ezt a protokollt választhatja, ha alacsony a petefészek tartalékod, mert úgy vélik, hogy segít növelni a stimulációra rendelkezésre álló tüszők számát, és elősegíti azok egyidejű növekedését.

Természetes ciklus IVF

Ez az IVF típus nem igényel semmilyen stimulációs gyógyszert. Ehelyett az orvos gondosan figyeli a szokásos menstruációs ciklusodat, és a petesejtet akkor veszi le, amikor az megérett, de még az ovuláció előtt. Mivel az időzítés nagyon kritikus, és általában csak egy petesejtet nyernek ki, a természetes ciklusú IVF sikerességi aránya lényegesen alacsonyabb, mint a stimulációs gyógyszerekkel. Azonban azok számára, akik nem képesek stimulációs gyógyszereket szedni, fontos lehetőség.

Scroll to Top